Druhy čajů a kávy

Káva i čaj se staly každodenní součástí našeho života. Bez ranní kávy či čaje si málokdo umí představit vstup do nového dne. Káva i čaj nás povzbuzuje, uklidňuje, doprovází při odpočinku. Víte však, jak obojí připravit a odkud pocházejí?

Káva a čaj

Oba nápoje se k nám dostaly postupem času. Každý si našel svou cestu a každý získal své příznivce. Většinou každý nápoj má i jiné způsoby přípravy podle toho, jaké jsou tradice ve státě, kde se pije. Asi k nejznámějším patří pití čaje v Anglii. Itálie zase proslula svou přípravou kávy. Existují však i způsoby přípravy podle toho, který čaj či kávu budete pít. Od těch se pak odvozuje řada receptů ať již na pití nebo vaření.

Ano, káva a čaj se nejen pije, ale slouží i jako velmi chutná ingredience při vaření. Už jste ochutnali například čajovou zmrzlinu nebo pravý kávový dezert? Navíc káva i čaj mají potvrzené povzbuzující účinky a čaj má i účinky léčebné, pomáhá při hubnutí a navozuje dobrou náladu. Navíc vůně obou nápoje má i uvolňující až afrodiziakální účinky. Pokud bychom chtěli psát o historii kávy a čaje, museli bychom se vrátit do daleké minulosti, do doby, kdy tento nápoj pili císaři a králové. Dnes koupíme nejlepší kávu i čaj ve speciálních obchodech, které nabízejí spoustu kvalitních jedno druhových káv a čajů, stejně jako směsí

O čaji

Mnoha lidem se zdá** pití čaje** jako obyčejné. Ale tak tomu vůbec není. Vychutnat si čaj, to znamená zklidnit se, žádná cigareta ani jiný doplněk, který by rušil vůni i chuť čaje. Čaj je nápoj velice chutný, zajímavý svou vůní, a má neuvěřitelně mnoho variant. Druh čaje se odvíjí nejen od jeho pěstování, ale i od druhu rostliny a přípravy.

Historie čaje

Opravdový počátek nálezu čaje není dosud přesně znám. Do Evropy byl dovezen spolu s prvními mořeplavci a s objevováním nových zemí. V Číně se však pije mnohem déle. Někteří Číňané a také budhisté dokonce považují nápoj za božský dar. Existuje legenda o vzniku čaje, kdy léčitel čínského císaře objevil lístky čaje a tím také čaj. Ten se později začal pěstovat cíleně. A do 1. poloviny 19. století vyvážela Čína nejvíce čaje na světě.

Čaj má svou historii i v Tibetu. Zde byl čaj míchán kočovníky s rozpuštěným jačím máslem a se solí, a jeho popíjení jim dodávalo sílu. Čaj má totiž vysokou energetickou hodnotu.

V Japonsku čaj rostl planě, ale časem se stal uznávaným nápojem, který po vzoru Číny má i svůj vlastní obřad popíjení. Tradice čajového obřadu se v Japonsku uchovala dodnes. K obřadu se využívá zejména kvalitní čaj matcha, který se za pomoci nejlepšího čajového náčiní připravuje až 4 hodiny.

V Indii se čaj začal pěstovat až od 19 století. Ovšem právě zde se dnes pěstuje jeden z nejkvalitnějších čajů a to v oblasti Darjeeling. Pod tímto označením najdeme čaj i v obchodech.

Na Cejlonu se čaj začal pěstovat opravdu náhodou. A to v době, kde kávové plantáže podlehly rzi. Čajovník se zde pěstuje vysoko až v nadmořské výšce okolo 2000 m.n.m Čím výše se pěstuje, tím je tento čaj kvalitnější.

Také Rusko má svůj čaj. Ten nemá příliš dlouhou historii. Dokonce se říká, že se začal pít jako určitá náhrada vodky. Známá je příprava v samovaru.

A co Evropa? Zde se pije čaj od 16. Století. A získal nespočet příznivců. Pili jej králové i chudí lidé. Čaj se popíjel na čajových dýcháncích, ochutnávaly se druhy čajů a zkrátka do dnešního dne se stal součástí našeho života.

Pěstování čajovníku

Čajovník se pěstuje na plantážích ze semen nebo řízků. Založení čajové plantáže není až tak jednoduché. Ale pak dává plantáž úrodu až sto let. Sbírají se čajové lístky, které se pak upravují podle druhu čaje. Tak vznikají čaje černé, zelené, bílé, polozelené a tmavé.

Zelený čaj

Při přípravě neprochází oxidací. Podle toho jak se suší a praží, získává svou nezaměnitelnou chuť. Aby byly zachovány veškeré látky i chuť zeleného čaje, smí se zelený čaj zalévat jen převařenou vodou, která se nechá zchládnout na 70 °C. Čaj se nechá louhovat 1 -2 minuty.

Bílý čaj

Je nejvíce podobný přírodnímu čaji. Pouze se suší a tak si zachovává své přírodní látky, chuť i vůni. I tento čaj se připravuje převařením vody, která se nechá odstát a zchládnout na 70°C a pak se zalije. Louhuje se opět 1 – 2 minuty.

Černý čaj

Jde o plně fermentovaný čaj, který má nejvýraznější barvu i specifickou vůni. V některých zemích se pije s mlékem, jinde se přidává citrón nebo pomeranč pro vůni. Známé je pití i s alkoholem a užití černého čaje do míchaných nápojů. Příprava samotného čaje probíhá přelitím horké vody 100°C a louhováním od 1 do 2 minut. Louhování udává i sílu čaje.

Pu-er

Jde o dvakrát fermentovaný čaj, který má stejnou přípravu jako čaj černý.

Oolong

Jde o** polofermentovaný čaj**, který má však vysokou kvalitu i zdravotní účinky a navíc i příjemnou chuť. Zalévá se převařenou vodou, která zchládne na 80 – 90 °C. Louhuje se asi 3 – 4 minuty.

Rooibos

Jde o fermentovaný nebo nefermentovaný čaj, který se získává z čajovníkovce kapského. Tento čaj neobsahuje kofein. Připravuje se přelitím vody o 95 – 100°C. Louhuje se 5 minut.

Bylinný čaj

Jednodruhový nebo ve směsi, vždy podpůrný, povětšinou chutný. Některé** léčivé směsi** mohou být hořké. Jiné, které jsou spíše pro odpočinek a relaxaci naopak jsou velmi chutné. Většinou se zalévají horkou nebo teplou vodou o 95°C. Louhují se přikryté.

Ovocné čaje

Jde o jednodruhové i směsové čaje, které se vyznačují velmi příjemnou osvěžující chutí. Vynikající jsou horké pro zahřátí i studené pro osvěžení. V létě jsou výborné i s ledem. Zalévají se vodou o 100°C a louhují se podle ovocných druhů od 5 minut u čajů s ibiškem až do 20 minut u čajů, bez ibišku.

ovocný čaj

O kávě

I káva se stala součástí našeho života. Vychutnáváme si ji ráno u snídaně, při posezení s kamarády nebo prostě jen tak.

Historie kávy

Jako** počátek pěstování kávy** se udává rok 575, kdy se začalo s pěstováním kávy v Jemenu. V 15. Století se pak pěstování kávy rozšiřuje do arabských zemí, a arabské přístavní město Mokka se stává hospodářským centrem kávy. Později se pěstování kávy rozšiřuje do celého světa.

Pěstování kávy

Přestože se převážně pěstují dva** druhy kávy**, tak známo je více jek 6000 druhů.** Arabika** je káva jemné chuti, zatímco robusta má chuť silnou a drsnou.** Kávovník** je stálezelená rostlina, která dorůstá až 12 metrů. První sklizeň dává po 6 letech a vysokou úrodu je možné sklízet následujících 10 až 20 let. Samotná kávová zrna zrají 6 až 11 měsíců.

Kvalita a chuť kávy

Na** kvalitu kávy** má vliv její zpracování od sklizně až po podávání. Na huť zase mísení jednotlivých druhů a pak způsob přípravy.

Turecká káva

Připravuje se zejména u nás. Musí být jemně mletá a zalévá se horkou převařenou vodou , která jen krátce zchládne. Má mít asi 95°C.

Esspreso

Káva by měla mít jemnější mletí a k přípravě se používá voda o teplotě 85 – 90°C. Většinou se připravuje v pressomatech nebo esspressech.

Mocca

Mletí kávy by mělo být středně hrubé a voda na zalití by měla mít 100°C.

Překapávaná káva

Připravuje se v kávovaru. Káva by měla být hrubě mletá.

Skladování kávy a čaje

Pokud si chcete kávu i čaj vychutnat, nezapomínejte, že je nutné je skladovat v uzavřených, dobře těsnících nádobách, které nepropouští světlo. Namletá káva se musí spotřebovat, co nejdříve. Jinak její chuť i aroma mizí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id11871 (cesky-magazin.cz#203)


Přidat komentář