Výběr vína k jídlu - koupě vína online

Naučte se správně kombinovat druhy vín k jednotlivým pokrmům a překvapte tak své přátelé slavnostní večeří dokonale sladěnou s vhodným vínem. V článku se dozvíte základní informace o výběru vína k jídlům.

Víno, to je vykvašená ovocná šťáva především z vinných hroznů. Vína rozdělujeme podle barvy na vína červená a bílá. Další dělení vín je podle původu přípravy a to na vína odrůdová a známková. Odrůdová vína jsou připravena z hroznů pouze jedné určité odrůdy. Tyto vína mají svoji specifickou barvu, vůni i chuť. Známková vína jsou směsí velmi kvalitních vín, které jsou označeny vlastní etiketou, známkou, značkou. Vína se také mohou dělit podle oblasti, z které pocházejí. V restauraci se vždy můžete poradit o vhodném výběru vín. V případě, že jste hostitel, řiďte se několika důležitými zásadami při výběru toho správného vína. Pamatujte, že k jemným pokrmům se hodí jemná vína. K moučníkům se hodí přírodně sladká vína.

Podáváte-li** pokrm s výraznou chutí**, doplňte jej také výrazným bílým nebo červeným vínem. K masu hovězímu tmavému masu, k vepřovému masu nebo ke zvěřině se hodí vína červená. Vína červená je také vhodné podávat k huse nebo kachně s knedlíkem a zelím. Lehké bílé víno vám zachutná s rybou. Ale k výrazně pikantně upraveným rybám nebo k tučnému úhoři se bude více hodit víno červené. Zvolte bílé víno, když podáváte kuře, krůtu nebo krocana. Libové vepřové maso doplňte sušším bílým vínem.

zeleninovým pokrmům se hodí bílá vína a to především v případě, že chcete servírovat brokolici, květák nebo chřest. Máte-li chuť na jemné sýry, zachutnají vám s bílým vínem. Naopak pikantní, tučné a uzené sýry se hodí spíše k vínu červenému. Dále také platí, že v letním období míváme chuť na vychlazená bílá vína. Jako hostitel se také řiďte tím, že bílá vína se podávají před červenými a také podle tohoto by se mělo volit pořadí pokrmů.

Jak vybírat víno k určitým druhům pokrmů

Ke každému jídlu se hodí jiný typ vína. Chcete překvapit rodinu nebo známé večeří a k tomu zvolit právě ten nejlepší typ vína jen nevíte, co se k čemu hodí? Čtěte dále a dozvíte se vše podstatné k výběru vín k jednotlivým pokrmům.

Jaké víno vybrat ke studeným předkrmům

Vzhledem k tomu, že předkrmy by měly být lehká jídla, hodí se k nim také lehká bílá vína (mohou být i vína šumivá nebo perlivá). Jemný předkrm doplňte suchým sektem. K jednoduchému předkrmu se hodí lehká bílá vína, když je předkrm bohatší, můžete vyzkoušet vína, která mají více kořeněný charakter. Platí zde také pravidlo nepodávat ke slaným pokrmům a k předkrmům s majonézou šumová vína.

Předkrmy a druhy vín

Pojďme se nyní podívat na jednotlivé předkrmy a druhy vín, které se s nimi mohou kombinovat. Např. k dušené šunce se hodí mladší červené víno (vyzkoušet můžete Rulandské modré). Volíte-li jako předkrm chřest, můžete jej doplnit lehce perlivým vínem. Bílé víno se hodí ke krevetovým a humrovým koktejlům. Paštiky doplňte plnějším bílým vínem. K paštice z husích jater se hodí sladší bílé víno. Paštiku z ryb můžete doplnit lehkým, suchým vínem bez ovocné chuti. Máte-li chuť na paštiku z kuřecích nebo vepřových jater, bude vám o to více chutnat s plným bílým vínem nebo jemným červeným vínem.

Bílé víno

Na oslavy, kde se podávají studené mísy, se hodí plnější bílá vína nebo lehčí vína červená. Hledáte vhodný druh vína k uzeninám a salámům? V tom případě zvolte lehčí červená vína nebo vína růžová. Chuť uzeného lososa podtrhne robustní bílé víno. K melounu vám zachutná ledové víno.

Polévky a druhy vín

U nás není běžným zvykem zapíjet polévku vínem, v jiných zemích je tomu však jinak. K polévkám se ve většině případů hodí bílá vín a. K drůbeží polévce podávejte lehká bílá vína, ke krabí polévce se hodí víno šumivé. Polévky, které jsou husté a krémové se kombinují se šumivými nebo perlivými víny.

 

Teplé předkrmy a vína

K teplým předkrmům se hodí** vína plnější** a těžší. Kachní játra je vhodné kombinovat s bílými sladkými víny. K omeletě se šunkou se hodí vína šumivá nebo perlivá.

Hlavní chod a vína

Chcete-li jako hlavní chod podávat rybu, bude vhodné ji doplnit bílým suchým vínem. Jednotlivé druhy bílých vín volíme podle úpravy ryby. Např. k dušené rybě se hodí mladší a lehčí vína. K jemným rybám se hodí lehká bílá vína. Vína plnější jsou ideální volbou ke smaženým rybám.

Hlavní chod s těstovinami s rajčaty vám zachutná s lehkým vínem.

drůbežímu masu volte výraznější bílá vína. Výběr vína se také odvíjí od úpravy drůbežího masa. Jemně upravené drůbeží maso zachutná s lehčím bílým vínem, hutněji upravené drůbeží maso bude lahodit s plným vínem dobrých ročníků.

Když podáváte vepřové maso, můžete jej zapíjet víny bílými i červenými. K tučným pokrmům se hodí vína starší a kyselejší.

U hovězího masa máte jednoduché rozhodování, hodí se k němu víno červené. Podle způsobu přípravy masa se pak rozhodnete pro víno lehčí nebo těžší.

Červené víno

Dezerty a vína

Přemýšlíte nad tím, jaká vína podávat k dezertům? K čerstvým ovocným salátům se vína příliš nehodí. Ovocné saláty jsou příliš kyselé na to, aby se mohly kombinovat s vínem. Také mraženým dezertům se vína příliš nehodí. Chlad snižuje citlivost patra a tak si nemůžete dobré víno vychutnat. Dezerty, které mají v základu vejce a smetanu (pudinky, šlehané pěny) podpoří vína červená. K ovocným koláčkům se hodí dezertní vína. Smetanové dorty chutnají se sladšími šumivými víny.

Výběr vína na závěr

Když si nechcete příliš lámat hlavu s výběrem toho nejvhodnějšího vína k vaší slavnostní tabuli, zvolte jednoduchou pomůcku. Večerní stolování by mělo začít lehkým šumivým vínem, poté se pokračuje přes lehká bílá vína a na závěr přichází řada na vína těžká červená. Každé jídlo je sladěno s podávaným pokrmem. A teď se už jen nechte zlákat rozmanitou chutí vín podávaným k jídlům.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id11808 (cesky-magazin.cz#202)


Přidat komentář