Dovolená Itálie - Ostrov Ischia v Neapolském zálivu

Tento kouzelný ostrov, který byl už v minulosti znám jako Zahrada Evropy, se postupem času dostával do popředí zájmu mezinárodního turismu. Jakékoliv místo se stává zajímavým, jestliže můžeme objevovat svéráznost, odlišnost a protiklady.

Ischia je místem, kde jsou kontrasty na denním pořádku, místem, kde nic není předem dáno. Příroda se mění kousek po kousku díky zásahu člověka. Kdo navštíví Ischii, uvědomí si, že na malém kousku země se prolíná minulost se současností, tradice s modernizací. A tak turista vdechuje prosolený vzduch na pobřeží, či zabloudí do poklidných lesů, nebo zaslechne poryvy větru z vrcholů hor, aby se náhle octl v hotelovém komplexu na pobřeží, v rušném centru s obchůdky, v úzkých uličkách se starobylými kamennými domy či moderními vilami.

A právě pro svou různorodost je Ischia vyhledávaným ostrovem. Přijíždějí sem turisté, kteří si chtějí oddechnout a načerpat energii, ale i ti, kteří vyhledávají zábavu v rušnějších centrech. A takhle rozmanití jsou i místní obyvatelé. Pospolu zde žijí vinaři a rybáři, obchodníci, bankéři i intelektuálové. Necháme-li za zády krásy jako Neapolský záliv, Posillipo, Marechiaro, Vesuv, Sorrento, ocitneme se tváří v tvář ostrovu plnému vegetace s nepřehlédnutelnou siluetou, zvýrazněnou také díky dvěma nejvyšším horám, Epomeo a Vizzi... tak to je ostrov Ischia!

Dovolená Itálie - Ostrov Ischia

Láká vás strávit letošní dovolenou na krásném a zajímavém ostrově Ischia? Pak určitě neváhejte a podívejte se na internetové stránky www.i-dovolena.cz, kde najdete nejen další informace o tomto Středomořském ostrově, ale i možnost vybrat si termín dovolené.

Cestovní kancelář CK Osvěta Hořovice zajišťuje veškeré zájezdy již sedmým rokem a za tu dobu má řadu spokojených klientů, kteří se rádi vrací. Zájezdy zajišťuje podle přání zákazníka a samozřejmostí je také pojištění, včetně povinného pojištění proti úpadku cestovní kanceláře.

Zájezd si můžete vybrat i osobně, přímo v cestovní kanceláři CK Osvěta Hořovice na adrese Tlustice 161, 268 01. Pokud potřebujete znát více informací, můžete využít e-mailové adresy info@ck-osveta.cz nebo telefonního čísla 314 000 999. V obou případech se vám dostane velmi vstřícného přístupu.

Dovolená Itálie 2014 - Ostrov Ischia v Neapolském zálivu

Původ ostrova

O vzniku ostrova tradují různé verze. Podle řecké mytologie vyrostl ostrov na těle obra Tyfona, kterého Jupiter za jeho vzpouru připoutal k mořskému dnu. Ty nejnovější poznatky svědčí pro tuto teorii: v období třetihor byla vrstva zemské kůry ve Středozemním moři vytlačena tlakem magmatu a postupně se začala zdvihat. Obrovská masa magmatu ze zemského jádra pokryla celou oblast pozdějšího Neapolského zálivu včetně Flegrejských polí.

Následující tektonické pohyby způsobily zdvihání a klesání půdy. Hromadění sopečných materiálů, jejich usazování, drcení, drobení a formování celé masy trvalo celé milióny let. Výsledkem byl malý zbytek lávového útvaru, dnes představující ostrov Ischia a jeho nejvyšší horu Monte Epomeo. Kolem vrcholu vznikly, právě díky vulkanické aktivitě, široké trhliny a tucty kráterů, ještě dnes máme možnost shlédnout důkazy těchto procesů. Zformovaly se vrcholky, rokle, ostrov, kde dnes stojí hrad, poloostrov SanťAngelo, Montagnone, Monte Tabor, atd. Tato teorie je potvrzená také četnými nálezy zbytku fosilií, obzvláště skořápek mušlí ve vnitrozemí, které byly umístěny v Archeologickém muzeu v Lacco Amenu. Vulkány na ostrově už nejsou aktivní, ale s pozůstatky sopečné činnosti v podobě vyvěrajících horkých termálních pramenů a podzemní unikající páry (fumarole) se setkáváme dodnes.

Podnebí

Podnebí ostrova je středomořské, teploty jsou ve srovnání s ostatními zeměmi velmi stabilní. Profesor Cristofo Menella, ředitel geofyzikální pozorovací stanice v Casamicciole, ve své knize uvedl, že „ostrov Ischia je klenotem italského podnebí..." Podzim je charakterizován teplým počasím s malým množstvím srážek, nejsou tu žádné výrazné rozdíly mezi denními a nočními teplotami. Mezi zimní měsíce patří leden a únor, ale i v této době jsou mráz a sněhové přeháňky vzácností. Jarní období přichází na Ischii o něco dříve než na pevninu a je typické dešťovými přeháňkami a bouřkami.

Průměrná teplota v zimě klesá na 8°C a v červenci a srpnu může i přesahovat 35°C. Ve zbývajícím části roku se teploty průměrně pohybují mezi 14-22°C. Teplota moře dosahuje na pláži Maronti, která je označována za nejteplejší, až 27°C. Větry jen zřídka přesahují rychlost 80km/h. Známý vítr scirocco, typický pro letní období, přináší extrémně horký vzduch a červený písek z afrických pouští. V letních měsících je nebe nad ostrovem většinou jasné. Doktor Vicenzo Morgera ve své knize Le Terme de Isola d´ Ischia píše: „Během roku je 260 dnů klidných, slunečných, 44 dnů oblačno a 22 dnů mlhavo." Přestože počasí a příroda sama je nevyzpytatelná, podnebí je po většinu měsíců stabilní a příznivé.

Flora a fauna

Ostrov Ischia je také nazýván zeleným ostrovem. Důvody jsou tři: celoroční vegetace, odstín tufu a barva moře. Co se týče vegetace, od nejhlubších roklí až po vrchol Monte Epomea se flora a fauna úžasně mění. V roklích rostou například chráněné rostlinné exempláře, které se jinak nikde v Itálii nevyskytují. Můžeme zde najít i tropické rostliny, které vytvářejí takřka exotickou atmosféru. V ostatních oblastech rostou především kaštany, akáty, duby, jasany a pinie. Jsou obklopeny orchidejemi, fialkami, sasankami a divokými bylinkami, jako rozmarýn nebo oregáno. Není zde nouze o typické středomořské rostliny, jako jsou pinie, olivovníky, myrta, oleandr. Na Ischii jsou k vidění kaktusy, agáve, opuncie, aloe, kapradí i rákos. V lesích nalezneme po prvních podzimních deštích i houby. Pěstuje se zde vinná réva, spousta druhů zeleniny, na mnoha místech jsou vysázeny ovocné stromy-jabloně, hrušně, meruňky, broskvoně, citroníky, fíkovníky, kiwi. Ostrov je přestupní stanicí stěhovavého ptactva a domovem divokých králíků, ještěrek a několika druhů nejedovatých hadů.

Termální prameny

Vulkanický původ ostrova také vysvětluje výskyt mnoha termálních a minerálních pramenů. Pozůstatky vulkanické aktivity jsou stále k vidění - termální voda, fumaroly, gejzíry, přírodní parní lázně a sauny, horký písek. Na ostrově vyvěrá více než 100 pramenů, přesný počet samozřejmě nelze uvést. Mezi ty nejznámější patří: Fornello a Fontana, Gurgitello, Cotto a Sinigallia, Rita, Santa Restituta, Citara, Cotugno-Castaldi, Catiglione, Maronti-Cavascura, Olmitello, Nitrodi, Buceto. Z těchto pramenů jsou zásobena lázeňská zařízení, kterých se na ostrově nachází několik. V Ischii jsou to Starověké obecní lázně sousedící s radnicí, Nové veřejné lázně sousedící s hotelem Jolly a Vojenské lázně, které se nachází ve starověkém a historickém objektu Královského paláce.

V Casamicciole Terme jsou známé Lázně Manzi, Belliazzi, Lázně Scioli, Lázně La Rita a Pio Monte Della Misericordia, v Lacco Amenu lázně Regína Isabella, ve Foriu famózní Lázně Castaldi, Castiglione a Citara. Další lázeňská zařízení jsou v mnoha hotelech, jejich vyjmenovávání by nemělo konce. Další oblast lázeňství tvoří termální parky: Poseidonovy zahrady ve Foriu, postavené zhruba v roce 1957, mají velkou přednost díky položení a také díky pláží Citara, část pláže je součástí tohoto parku. Dále Park Tropical a Afroditiny Apollonovy zahrady v Sant‘Angelu, poté následuje termální komplex v Casamicciole Park Castiglione Terme a Park Negombo, umístěný na čarokrásné pláži S.Montano, nacházející se mezi obcemi Lacco Ameno a Forio. Výčet uzavírají Zahrady Eden v Ischii, jen pár kroků od známé Věže, kde v jednom období bydlel Michalengelo Buonarroti, který z oken hleděl na krásnou Vittoriu Colonnu, manželku Ferdinanda D´ Avalos, bydlícího v protilehlém Hradu.

Hotelový bazén

Využívání termominerálních vod se dnes řídí dvěma různými metodami: první je tradiční, kdy se tělo pacienta ponoří do vany L s termominerální vodou, která je k tomuto účelu k dispozici ve všech lázeňských zařízeních. Tato koupel by měla trvat zhruba 20-40 minut/denně, nejméně 12 dní a dvakrát ročně. Při koupelích dochází ke zdravému vyměšování potu a následnému přijímání minerálních látek, které organismus potřebuje. Druhá metoda se od první příliš neliší, první krok je stejný, tzn. pacient je opět ponořen do termominerální koupele. Při druhé metodě ale pacienti využívají velkých bazénů pro 20 až 50 osob, nacházejících se pod širým nebem a nabízejících dostatek místa pro provozování vodního aerobicu, lehké gymnastiky nebo plavání Tato forma umožňuje působení termální vody s helioterapií a díky možnosti plavání obstarává zdravou, ale ne namáhavou činnost končetin a všech svalů. Jelikož si získala druhá metoda velký ohlas, skoro všechny hotely mají zřízeny termální bazény.

Velice účinná je také bahenní terapie. Teplota bahna je zhruba 40-45°C, aplikuje se na nemocná místa pacienta, který je poté zabalen do igelitové plachty. Po 30 minutách asistenti odstraní bahenní zábal a pacient relaxuje v termální koupeli, poté následuje odpočinek, pacient musí vyčkat až úplně odezní účinky terapie. Kvalita termální vody na ostrově Ischia, která se složením odlišuje od pramene k prameni, dosahuje výborných terapeutických výsledků. Využívá se hlavně k léčbě artritidických a revmatických onemocnění.

Kromě vývěrů termominerálních pramenů má ostrov Ischia další bohatství na pramenité minerální prameny, které jsou známé díky svěžesti, povzbuzujícím účinkům, močopudnosti, léčivým a rezolutním vlastnostem. Tyto prameny jsou využívány při onemocnění zažívacího ústrojí, především žaludku, sleziny, slinivky břišní, patří sem například pramen Gurgitello v Casamicciole, na neplodnost se doporučují prameny na Citaře.

Ostrov Ischia v Neapolském zálivu

Gastronomie

Kuchyně ostrova Ischia je samozřejmě velmi blízká neapolitánské. V nabídce jsou hlavně tradiční místní speciality - především dary, poskytované čistým Tyrhénským mořem na dlouhých pobřežích ostrova. Skalnaté a písečné úseky nabízejí rozmanité rybářské úlovky: sardinky, tuňáky, mečouny, chobotnice, kalamáry, krevety, pražmy, tresky, mořské okouny, langusty, mořské ježky a bezpočet druhů** rybích specialit**, které jsou oblíbené jak mezi domorodci, tak u návštěvníků ostrova. Rozmanité, ale přitom klasické, jsou způsoby přípravy rybích pokrmů: v žádném případě nesmí chybět rybí polévka, oblíbené jsou dlouhé tenké ploché nudle Iinguine nebo špagety se škeblemi s rajčatovou omáčkou nebo in bianco (pouze s olivovým olejem, bez rajčat), těstoviny s mořskými plody nebo mořskými raky, linguine se slávkami jedlými a s ovčím sýrem. Obzvláště byste neměli vynechat ančovičky okořeněné, smažené, obalené v těstíčku nebo naložené v soli. Skoro každá restaurace nabízí typickou specialitu coniglio cacciata - králík na divoko, podává se salát caprese - rajčatový salát s mozzarelou, lilek a porcované houby nakládané v oleji, parmazán, kapie nakládané v oleji nebo smažené.

A v neposlední řadě pizza, z těch klasických je to pizza Napoletana (rajčata, oregáno sůl, pepř), pizza Romana (rajčata, sardinky, mozzarela) a pizza Margarita(rajčata, mozzarela). Název Margarita pochází z roku 1889, pizza byla pojmenována na počest královny Markéty Savojské, která pobývala v Capodimonte. Použité ingredience, rajčata, mozzarela a bazalka symbolizují italské národní barvy.

Sladkosti a různé zákusky se pečou v každé pekárně na ostrově. Zajímavostí je moučník Babá - nadýchaný piškotový moučník, uvnitř plněný šlehačkou, krémem nebo také citrónovým likérem (limoncellem), Boží milosti-plněné taštičky z listového těsta, podávané s náplní nebo bez. Dále dorty, zdobené dle fantazie cukráře: tiramisu, caprese (čokoládový dort s ořechy), krémové řezy, citrónové zákusky. Jablkový závin a pastiera (listové těsto, plněné krémem s kandovaným ovocem) jsou typickými ostrovními sladkostmi podávanými hlavně o Velikonocích.

Přípravě osvěžujícího nápoje

Je třeba zmínit i výborná místní vína. Úrodné vinice se nacházejí pod úpatím Monte Epomea a mezi vesnicemi Panza, Ciglio, Serrara, Cim mentorosso. Z bílých je možné uvést: Biancolella, Forastera, Pióllero, Cimmento rosso a Frassitelli. Z červených: Per‘e Palummo a Montecorvo od společnosti Casa D‘Ambra a Don Alfonso, Epomeo a Pizzavino od společnosti Parrazzo. Vinařská společnost Casa D‘Ambra je od roku 1987 také výrobcem šampaňského Kalimera.

Mezi ostrovními likéry nechybí Limoncelo, vyráběné z citrónové kúry, naložené v alkoholu s cukrem. Pak Cremoncello (krémový citrónový likér), Fragotino (jahodové víno) a další známé likéry Amarischia,nRucolino a Rosolino, vyráběné z místních bylinek.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id11380 (cesky-magazin.cz#224)


Přidat komentář