Výběr kvalitních vín Praha

Víno je vedle piva jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů v Čechách. Milujete také tento nápoj, ale nevíte, jak se v nabídce orientovat? Máme pro vás přehled i tipy jak víno vybírat.

Traduje se, že Češi jsou národem pivařů, není to ale docela pravda. Tato charakteristika vychází ze statistik vypitého pivního moku ročně. Zde sice na počty litrů před vínem vítězí pivo, pokud byste si ale vedle sebe postavili milovníky piva a vína, rozdíl bude méně patrný. I v Čechách je totiž nejen více milovníků, ale i znalců a výrobců dobrého vína, než si myslíme. Proto zejména v moravských sklípcích naleznete takovou kvalitu vína, která je srovnatelná s francouzskými nebo jihoamerickými produkcemi. Spousta milovníků tohoto moku ale neví, jak si má vybrat to nejlepší. Rozdíly mezi červeným a bílým vínem pozná každý (zkuste si ale zavázat oči).

Vína ale nelze dělit dle toho, jak vám chutnají. Podívejte se proto blíže na to, jak můžete poznat nové odrůdy nebo si založit archivní sklípek.

Výběr kvalitních vín

Pokud se přímo neorientujete na vinařskou oblast, jistě pro vás bude jednoduché vodítko ke koupi vína. Chutná, nebo nechutná.** Výběr kvalitního vína** ovšem není jen pro ty, kteří se chtějí ve vinařské oblasti lépe orientovat. Výběr vína je rituálem, který je zvláštní příležitostí, jak si slastně užít příjemné prožitky. Představte si, že zakotvíte v moravském sklípku a zde budete ochutnávat jedno víno za druhým. Které vám bude chutnat více, k němu se vrátíte. Když takový okamžik strávíte s přáteli nebo blízkou osobou, je to určitě zpestření vašeho všedního dne. Na co se ale máte připravit a jak vína ochutnávat?

Jak vybírat vína

Jste laik v případě výběru vín? Pokud se rozhodnete vybírat vína, jistě máte ten důvod, že vám některé odrůdy chutnají. Někteří lidé ale mohou řešit dilema. Co když jim chutná víno, které pro znalce nemá velkou hodnotu, či je to dokonce tzv. patok. Stačí ale postupovat pomalu. Nejjednodušší je vybrat si, které víno máte nejraději. Bílé nebo červené (nebereme v potaz odrůdy jako je např. růžové)? Od tohoto se bude váš výběr odvíjet. Se vším vám samozřejmě pomůže odborník, který se vás zeptá na to, jakému typu dáváte přednost. Až budete ochutnávat, bude se před vámi střídat Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal, Veltlínské zelené a podobně. Tato nabídka je v podstatě stejná, takže chybu ve výběru neuděláte. Jiné to je ale se značkou. Všeobecně je dobré orientovat se podle ceny a původu. Samozřejmě, že kvalitní víno těžko bude stát 40 korun. Až budete ochutnávat ze skleničky, ptejte se na původ. Pokud víno pochází z vinic vinaře, který si vše hlídá a vypěstuje, musí to být znalec a kvalitě vína věnuje maximální pozornost.

Výběr vína

Pokud** vybíráte samotné víno**, zaměřte se na odrůdu, která vám bude chutnat. V nabídce různých značek mají tyto odrůdy vždy něco společné (jedna je více nahořklá, druhá trpčí apod.). Až budete vybírat, ze které lahve chcete pít, zkontrolujte původ. Zemi, odrůdu a klidně i ročník. Pokud sháníte víno, kterým pohostíte své přátele u večeře, optejte se vinaře, co se k čemu nejlépe hodí. Podívejte se také na obsah zbytkového cukru, extraktu nebo kyselin. Naučte se vnímat chutě sami. Až budete ochutnávat, poslouchejte zkušeného odborníka, který degustaci uvede slovy, zda právě pijete suché víno, sladké, trpké či jiné. Jak se ochutnává víno, abyste působili jako profesionálové? Ze začátku na to nehleďte, řiďte se tím, že si víno musíte vychutnat a poté to samo přijde přirozené. Každý pohyb budete dělat automaticky. Zásadním nedostatkem je při ochutnávce vína vše naráz vypít a polknout. Možná jste si všimli, že znalci vínem ve sklence nejprve zakrouží. Tím se krásně rozlije vůně do prostoru, což je dalším z průvodních jevů. Poté víno jen lehce usrkněte. Poválejte jej na jazyku a chuťovými pohárky vnímejte chuť. Při menším množství se vám v ústech bude mihotat daleko více chuťových charakteristik a sami poznáte, zda je víno kyselejší nebo nahořklé. Mezi jednotlivými** ochutnávkami** je dobré dělat pauzu, kdy vypijete čistou vodu, aby se vám chutě a vjemy nemísily.

Typy vín

Již jsme nadnesli různé typy vín, podívejme se ale spíše na základní chuťovou charakteristiku. Tu můžeme určovat podle zbytkového cukru, extraktu a kyseliny. Chutnají vám vína, která mají hutnou chuť a jsou sladší? Pak se poohlédněte po informaci, kde uvidíte údaje o obsahu zbytkového cukru vyšším než 10 g/litr a obsah extraktu bude alespoň 19 g/litr. Dáte přednost suchému vínu, které zaperlí na vašem jazyku? Hledejte zbytkový cukr do obsahu 7 g/litr a obsah kyseliny zde bude do 9 g/litr. Lahodí vám příchuť ovoce ve víně? Extrakt musí být přes 20 g/litr a cukru zde bude více jak 4 g/litr. Hledáte lehčí víno s nádechem ovoce? Extrakt by měl být přes 20 g/litr a kyselina bude do 8 g/litr.

Kde vybírat kvalitní vína

Jistě se zajímáte o to, kde vybírat vína. Nejlépe uděláte, když se vypravíte za odborníky do vinného sklípku, kde vám sami poradí a poskytnou ta nejlepší vína. Po tomto menším školení se již sami zorientujete na trhu a budete moci vybírat kvalitní vína. Všeobecně vám ale tu nejlepší nabídku dají jen vinaři a ti vám budou vždy k dispozici. Komunikace ale bude snazší a bude se vám lépe rozhodovat o tom, co nakoupíte. Mějte na paměti, že pokud to s vínem myslíte vážně, může to být i velmi dobrá investice. Nejednou se dobrý ročník po čase hodnotně prodá.

Nemusíte být odborník v oblasti výběru vína, a přesto si můžete dopřát kvalitu. Nespokojte se s průměrem a ochutnejte to, co běžně pijí Francouzi nebo Italové. Kvalitní vína se cenou nemusí lišit od leckterých lahví v supermarketech, ovšem právě ona kvalita je o několik stupňů výše.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id11666 (cesky-magazin.cz#496)


Přidat komentář