Restaurace specializovaná na mořské plody

Doma si řada z nás připravuje pokrmy z kuřecího, vepřového i hovězího masa. Vydáme-li se do restaurace, je celkem pochopitelné, že chceme okusit lahůdky, které si běžně neděláme. Jste-li „masovými typy“, pak si můžete dopřát delikatesy z mořských plodů.

V současnosti je možné si v obchodech či na tržnicích zakoupit téměř jakékoli maso, ryby a mořské plody nevyjímaje. Nákupem však příprava voňavého a lahodného pokrmu nekončí, spíše začíná. Každé maso si vyžaduje jinou přípravu, jiné ingredience. Nechcete-li se hned pouštět do neznáma, tj. vaření nepoznaného, ale také se nechcete vzdát dosud neochutnaného, rozhodně nemusíte. Stačí si vybrat restauraci, kde je kuchyně zaměřená na mořské plody.

restaurace Hliněná Bašta

Restaurace specializovaná na mořské plody

Zavítáte-li do Průhonic, pak Vás mohou kroky dovést do restaurace Hliněná Bašta s.r.o. , kterou najdete na adrese Újezdská ulice 619, 252 43 Průhonice. Říkáte si proč dát přednost zrovna tomuto místu před jiným? Kromě útulného prostředí a vstřícného obsluhujícího personálu, se můžete těšit na skutečné speciality z čerstvých mořských ryb, živé humry a langusty z vlastních akvárií. A pokud jste spíše na kus pořádného masa v podobě propečeného steaku dle přání, v tom případě ani Vy nebudete ochuzeni. K chutnému jídlu patří i lahodné vybrané víno, kdy si můžete zvolit francouzské, chilské, španělské, argentinské, ale také z oblasti Žernosek. Více o nabídce restaurace, viz http://www.hlinenabasta.cz.

Budete-li si chtít zarezervovat místo či v restauraci uspořádat večírek, firemní party, svatbu aj., pak můžete Vaše objednávky, dotazy, přání zaslat na e-mail info@hlinenabasta.cz. K dispozici máte i tel.: +420 272 690 700. Bližší informace na webových stránkách www.hlinenabasta.cz.

Otevírací doba restaurace je 11:00 - 24:00 hodin.

interiér Hliněné bašty

Delikatesa v podobě mořských plodů

Mořské plody pro nás je a nejspíš i nějakou dobu ještě bude vzácnou pochoutkou, kterou si s chutí budeme dávat na dovolené v zahraničí, či ve specializovaných restauracích. Je to dáno tím, že se u nás nevyskytuje moře, a tak si spíše usmažíme kapra, než krevety či chobotničky. Byla by však škoda se ochuzovat o tak výjimečné a lahodné maso. Nejenže jsou mořské plody skutečnou delikatesou, ale navíc obsahují řadu pro nás prospěšných minerálů, nenasycených mastných kyselin a dalších látek. Všechny odpůrce tučné stravy a příznivce zdravé výživy, bezpochyby potěší fakt, že mořské plody obsahují jen pramálo tuků.

Mořské plody na talíři

Řeknou-li se mořské plody, co si představíte? Někdo si vybaví chobotnice, jiný zase krevety, další mušle. Kromě uvedených, patří k mořským plodům také humři, langusty, kalamář, sépie. Někomu se může i dělat zle při pomyšlení, kdyby měl jíst chobotnici, či sépie, nebo mušle. Vše je však jen o „překonání“. Pokud máte skutečně velké zábrany si dát do úst některý z mořských plodů, pak byste mohli být příjemně překvapeni, kdybyste okusili pokrm s tzv. utajenými mořskými plody. Ostatně, to byste mohli udělat i Vy sami Vašemu protějšku. Pozvěte ho na chutný romantický oběd, či večeři a objednejte mu „překvapení. Během jídla, či po dojedení můžete prozradit, jaký pokrm jste vlastně milému/milé objednali. Tímto krokem může u Vás dojít ke zlomu. A kdo ví, třeba pak budete mořské plody mnohem častěji vyhledávat. Pro Vaše chuťové buňky i zdraví, to bude jen dobře.

humr

Humři a langusty ve specializované restauraci

Již v úvodu jsme uvedli, že je možné si mořské plody běžně zakoupit, ať už čerstvé, nebo zmrazené. Příprava některých mořských plodů, především pak krevet, malých chobotniček, mušlí, sépií, není zase tak moc náročná na přípravu. Udělat si například rizoto s mořskými plody, či polévku, nebo zapečené těstoviny, nevyžaduje tolik kuchařského umění.

Pochutnejte si v restauraci na humrovi, langustě

Něco jiného je to však již v případě humrů a langust, kdy přeci jenom je třeba disponovat kulinářskými dovednostmi a znalostmi. Nesprávně, či nevhodně připravený pokrm by Vám nemusel chutnat. A tzv. zkažený začátek s „něčím neznámým“ by ve Vás mohl zbytečně vyvolat averzi vůči mořským plodům. Je tak tedy mnohem lepší se spolehnout na mistry kuchaře a pochutnat si na skvěle připravených mořských plodech.

Zaručení čerstvosti v restauracích

Co by mělo být pro restaurační zařízení samozřejmostí? Pomineme-li chutně připravené pokrmy, pak je to především hygiena a čerstvost ingrediencí. U masa, mořské plody nevyjímaje, je více než důležité, aby vše bylo čerstvé. Jen u profesionálních restaurací si můžete být jisti, že pokrm, který jste si objednali, a následně Vám byl donesen, je připraven z těch nejkvalitnějších a nejčerstvějších surovin.

U některých restaurací, které se specializují na mořské plody, není výjimkou, že vlastní akvárium, ze kterého si můžete humra, langustu vybrat. Daný „kousek“ Vám pak kuchař připraví. Čerstvější maso již jen pak sotva najdete.

Mořské plody prospěšné pro každého z nás

Ryby a mořské plody bychom se měli snažit zařazovat do jídelníčku co nejčastěji. Minimálně však jednou týdně. Maso, jako takové, konzumujeme poměrně často, ale ruku na srdce, jak často si dáte rybu, nebo některý z mořských plodů?

Ryby a mořské plody by měly konzumovat jak těhotné, tak kojící ženy. Jsou důležité pro ně samotné, ale i pro plod a kojeného novorozence. V případě těhotenství je určitě dobré neexperimentovat a dopřát si lahodný pokrm z mořských plodů ve specializované restauraci. Krom toho, než se maličké narodí, je třeba načerpat spoustu energie, kterou mu pak předáte. A sotva si po narození děťátka najdete pravidelně čas, abyste si zašli do restaurace. Času již nebude tolik.

Humr v našem jídelníčku

Zvažujete, zda si v restauraci dát kuřecí na bylinkách, s máslem, citronem a bramborem, nebo spíše humra? Pak Vás možná přesvědčí následující výživové hodnoty, kterými humr disponuje. Humr se totiž může pochlubit celou řadou minerálů, stopových prvků a vitamínů. Jmenovat můžeme sodík, draslík, vápník, hořčík, jód, fosfor, železo, selen, vitamín B1, vitamín B2, kyselinu listovou. Co se týká procentního obsahu tuku, tak je skutečně zanedbatelný a činí kolem 2%. V drtivé většině humr obsahuje vodu a následně bílkoviny.

rybí mísa

Langusta v našem jídelníčku

Langusta tak trochu vypadá jako humr, a také tak chutná. Chuť je však o trochu jemnější. Ani langusta si nijak nezadá s obsahem důležitých látek pro naše zdraví. Obsahuje totiž řadu stopových prvků a vitamínů. Jmenovat můžeme sodík, vápník, draslík, železo, vitamín B1, vitamín B2. I v případě langusty je obsahová složka tuku velmi nízká.

Další mořské plody v našem jídelníčku

V případě mořských plodů nemusíte zůstat jen u humrů, langust. V restauraci, která se specializuje na mořské plody, si můžete dopřát i další lahůdky. Nemusíte však zůstat jen „ u jednoho“. Život je příliš krátký na to, abyste se spokojili se stereotypem. Říká se, že láska prochází žaludkem. S plným žaludkem se však budete cítit nejen syti a spokojeni, ale také uvolněni. A aby tomu tak bylo, je nutné, aby Vás pokrm nejen zasytil, ale také Vás v žaludku po dlouhou dobu netížil jako kámen. To se Vám však nestane, vyberete-li si některou z vyhlášených restaurací.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id11557 (cesky-magazin.cz#241)


Přidat komentář