Kvalitní tuzemská vína

Máte rádi kvalitní víno, ale nechce se Vám pro něj do dalekých zemí? A proč byste to také dělali? Dnes najdete i u nás tak výborná vína, že jim budete dávat kdykoliv rádi přednost před ostatními.

Naše vína jsou nad zlato. Alespoň tak o nich hovoří znalci, kteří vědí, co pijí. Samozřejmě i v zahraničí najdete krásná vína, která vynikají svou nezaměnitelnou chutí, ale ani Česká republika nezůstává pozadu. Vždyť kolik zahraničních návštěvníků naší republiky si domů odváží jako dary pro sebe a pro své nejbližší česká a moravská vína, která se vyjímají originální, výbornou chutí. Necestujte za dobrými víny daleko, udělejte si výlet např. na Jižní Moravu, nebo navštivte některý z internetových obchodů, které nabízejí to nejlepší z tuzemských vín.

Česká a moravská vína

Tuzemská vína jsou skutečně lahodná. Pro česká a moravská vína je charakteristická jejich lehkost, vyznačují se svou mocností, mineralitou a svěžestí. S těmito vlastnostmi se u těžších zahraničních vín jen stěží setkáte. Ovšem víno každé země má své zvláštnosti, pro které právě ono stojí za ochutnání. Česká a moravská vína jsou právem známá v mnoha zemích. Tuzemské víno je přizpůsobeno tuzemským pokrmům a chutím. Proto je právě jeho složení pro nás tak ideální.

Mikulovská podoblast

Pokud jste již někdy navštívili Mikulov, jistě jste se tam už několikrát vrátili nebo to přinejmenším plánujete. Důvodem nejsou jen krásné a ctihodné památky, nádherné město a okolní krajina, která přímo vybízí k pěší turistice nebo k výletům na kole, ale také dobré víno, četné vinárny a soukromé sklepy. V Mikulovské podoblasti nemůžete narazit na nekvalitní nebo špatně vyrobené víno. Význačného postavení díky kvalitním a výborným vínům si získali obce Pavlov, Perná, Novosedly, nebo např. Dolní a Horní Věstonice. Pokud se Vám do ruky dostane láhev vína z těchto oblastí, buďte si jistí, že pijete opravdový vinný skvost. Nejčastěji vyráběné vína v této moravské podoblasti jsou Ryzlink Vlašský, který se vyznačuje svojí zvláštní minerálností, dále zde můžete pořídit i Rulandské bílé nebo např. Chardonnay. Máte rádi Veltlýnské zelené? I toto víno stojí za koupení v mikulovské podoblasti, stejně jako Tramín či Pálava.

Velkopavlovická podoblast

V této krajině se vyrábí snad ty nejlepší červená vína na Moravě. Vinná réva se zde pěstuje na písčitých půdách, z nich se vyrábí kvalitní Rulandské šedé nebo Veltlínské zelené. Za ochutnání stojí také Tramín červený, Muškát Moravský, Pálava a Müller Thurgau. Hlavní vinice, ze kterých se získává to nejlepší víno, najdete na trase Brno – Břeclav. Právě zde jsou totiž perfektní klimatické podmínky pro výrobu těch nejlepších vín.

Znojemská podoblast

Také si pod názvem města Znojmo vybavíte víno? Aby také ne. Do Znojma se jezdí převážně na víno. Večery se zde tráví ve** vinných sklípcích** u příjemné cimbálové hudby. Jestliže jste ve Znojmě dosud nebyli, stojí toto město opravdu za návštěvu. Zejména v jarních a letních měsících, kde si můžete vychutnat procházky dlouhými chodbami vinných sklepů přímo pod městem Znojmem. A jaké víno je pro Znojemskou podoblast tradiční? Jistě ochutnejte Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Sauvignon, Ryzling Rýnský nebo Pálavu. Velmi kvalitní jsou i vína Rulandské šedé, Rulandské modré a Rulandské bílé.

Slovácká podoblast

Ve Slovácké podoblasti stojí za ochutnání bezesporu Ryzlink rýnský, Rulandské šedé nebo Rulandské bílé, ovšem jistě si oblíbíte i jiné druhy vín z tohoto kraje. V této podoblasti vznikají vína svěží, aromatická, zralá a celkově velmi výborná. Pěstují se zde klasické odrůdy pro vznik bílých vín i pro červená vína. A kterému vínu se zde daří nejvíce? Máte-li na výběr, dejte přednost Ryzlinku rýnskému, Rulandskému bílému nebo také Muškátu moravskému.

Tuzemské víno – ten nejlepší lék

Díky kvalitě našeho vína jej můžete často použít jako lék na různé zdravotní problémy. Dobré tuzemské víno má blahodárné účinky na lidský organismus. Díky vyváženým kyselinám v každé skleničce dobrého moravského vína dochází v těle člověka k rovnováze při trávení potravy. Proto hodně lidí, kteří zrovna drží diety, popíjejí i kvalitní víno, které je v trávení a hubnutí lehce podporuje. Dobré tuzemské víno obsahuje přesně tolik cukrů, aby byla zvýšena kalorická hodnota vína, čímž se posiluje lidský organismus. I z tohoto důvodu, stejně jako u předchozího bodu, je víno vhodné při držení diet jako náhražka tuhé stravy. Máte řídké kosti? I pro Vás je vhodné pravidelné pití kvalitního vína, neboť obsahuje dostatečné množství minerálních látek. Antioxidanty ve víně velmi efektivně odbourávají cholesterol, a působí preventivně proti rakovinovému onemocnění. A ve víně najdete i vitamíny B3, B5, B6 a C. Dobré a kvalitní víno, které není nijak ošizené a je vyrobené pouze z těch nejlepších surovin, je opravdu dobrou a účinnou prevencí před různými chorobami. Vedle výše zmíněného snižuje riziko cukrovky, je účinným lékem proti průjmu, napomáhá a urychluje léčbu chřipky, zabíjí viry, které mimo jiné způsobují záněty mozkových blan. Pití vína údajně zlepšuje i kvalitu pleti a nezpůsobuje přibírání na váze, s čímž se naopak můžeme setkat u konzumace piva.

Jaké víno k jakým pokrmům

Buďme rádi, že existuje tolik druhů a odrůd tuzemského vína, že je můžeme konzumovat k různým pokrmům. Ke každému pokrmu se hodí něco jiného. Stejně jak se volí např. dle druhu masa přílohy, tak se volí i jednotlivá vína, která dají vyniknout té správné chuti jídla. Navíc existují i jakési gastronomické zásady, dle kterých se mají kombinovat pokrmy a nápoje, aby vše k sobě ladilo a ani jídlo, ani víno nezůstalo za tím druhým pozadu. Dáváte si rádi předkrm? Pak Vám k lehkému předkrmu doporučíme suché šumivé víno nebo lehké víno, v kterém ucítíte výraznější kyseliny, které chuť předkrmu dokonale vyváží. K zeleninové polévce volte suché aromatické víno nebo víno růžové. Dáváte přednost vývaru, pak volte vyzrálá bílá vína. K hustším bílým polévkám patří víno kořenité nebo růžové. Co se týká hlavního chodu, pak k lehkým jídlům patří lehká vína. K rybě vyberte rovněž víno lehké a svěží, naopak k těžkým pokrmům, mezi které patří např. zvěřina, sáhněte po těžším červeném víně, které dodá chuti ten správný ráz. Kořeněné omáčky můžou být vhodně doplněné středně plným červeným vínem. Ke kuřecímu masu si otevřete láhev bílého, růžového nebo lehčího červeného vína.

Závěrem můžeme snad už jen podotknout, že není nutné jezdit za kvalitními víny nijak daleko. Buď můžete navštívit některou ze zmíněných vinařských oblastí, kde nikdy nepořídíte špatně, nebo si objednejte víno z internetového obchodu, kde si rovněž můžete vybrat přesně to, co hledáte. Pokud byste si nebyli jisti daným vínem, není nic snadnějšího, než se zeptat samotného výrobce či prodejce, který Vám velmi rád poradí a některé víno doporučí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id11668 (cesky-magazin.cz#502)


Přidat komentář